JULKLAPPSTIPS

julklapp.jpg

*Skriver ett inlägg om hur vidrig Black Friday och konsumtionshetsen är - nästa inlägg: shoppingtips :)))* Ja, men jag har ju sagt att jag är en hycklare, hehe. Nä, men detta är faktiskt något så trevligt som julklappstips med enbart andrahands- och återbruksprylar! För att det är trevligt med paket, trots allt:

1. Blusen, kimonon, necessären och scrunchien kommer alla från min nya upptäckt Sissel Edelbo. Såg några av hennes saker på AB Småland och blev kär. Allt är tillverkat av återanvända indiska saris i de mjukaste finaste materialen. Så sjukt smart! Helt unika plagg i typ ALLA mina favoritmodeller, dessutom: blusen med hög krage, wrapblusar, -klänningar och -kjolar, kimonos (korta och långa), A-linjeformade klänningar, m.m. Dessutom bättre price point än Ganni, Stine Goya och andra danska favoriter. Så glad åt detta fynd! 

2. Second hand är inte bara att rota i dammiga korgar, det finns hur mycket välsorterade webbshopar som helst som är supermysiga att scrolla runt i. RY.AR.YA är en av dem, där hittade jag detta fantastiska allmogefat. Men även Ellos har otippat nog en Vintage-avdelning (man måste typ söka på Vintage för att komma dit?) med handplockade saker från Lokalen i Göteborg. Där hittade jag mässingslampetten. Ett tips är att leta runt efter inspiration i välkurerade webbshoppar och hitta sökord att sen använda på Tradera. En sökning på t.ex. ”allmoge” eller ”lampett mässing” ger massor av träffar och man kan fynda till betydligt bättre pris!

3. Boken Byggnadsvård för lägenheter som jag köpte på Byggfabriken är visserligen nyproducerad, men kan inspirera till att bevara och se skönheten i det gamla. En underbar bok, älskar att den täcker ända fram till 80-talet - ett årtionde som knappast har haft nån vidare ”status” när det kommer till bostäder och byggnadsvård. Men det finns fina detaljer i allt! Nyfiken på vad som kommer att lyftas från dagens (ofta ganska trista) nyproduktioner i framtiden... 

5. Ljuslyktorna som finns både på AB Småland och Artilleriet är gjorda av återvunnet glas. Så himla fina, handgjorda och varje lykta är unik. Perfekt present! Har även bestämt mig för att köpa det som ska köpas i butik - stöttar gärna favoritbutiker som AB Småland för att de ska kunna finnas kvar, även om det är smidigt att kunna beställa på nätet. Det vore riktigt tråkigt om varje mysig affär i centrum fick stänga och bli ett Espresso House...

 Andra hållbara julklappstips:

- Bjud på middag: restaurang eller hemma kvittar. Alltid lika uppskattat. Jag skulle gärna få (eller bjuda på) Christopher Bastins pasta vongole och en god flaska vin! En kväll utan barn full med tjejsnack. Skulle inte heller tacka nej till besök på Soi 29, Sakanaya, vinbaren Julie eller nyöppnade Tablón.

- Dagsutflykt: här i Malmö går ju tankarna direkt till Köpenhamn, Louisiana eller valfritt resmål på andra sidan sundet. Dagen vi gav Matilda i 30-årspresent är ju drömmen!  

- Biobesök: det bästa jag vet. Längtar så mycket efter bio just nu. Ett presentkort är alltid uppskattat, men ett besök på Bar Deco med mat, dryck OCH film är ännu lyxigare.

 - Prenumeration på Readly: en fantastisk tjänst som jag använder för att läsa tidningar på min iPad. Har nästan alla tidningar jag brukade köpa innan: ELLE, ELLE Decoration, World of Interiors, PLAZA Interiör, Family Living, alla RUM-titlar - och så många fler! Jag som älskar att bläddra i (och spara) papperstidningar har blivit helt frälst av att läsa på paddan. Är något nummer EXTRA extra bra kan man ju köpa och spara tidningen ändå!

Här är fler tips lånade av Johanna Tuulse på Facebook:

IMG_6507.JPG

Tipsa gärna om fler bra märken, butiker och presenter om ni har några på lager!