White Monday

IMG_6259.JPG

Bild från @whitemonday2018 - inlägget är i samarbete med Repamera

Idag är det White Monday. Ja, jag antar att ni känner till Black Friday redan? En dag som inte ens brytt sig om att hitta nån förevändning att “fira” utan bara rakt av är en dag tillägnad hetskonsumtion. Svart indeed, när vi är på väg att förgöra världen med vårt redan ohållbara leverne. Ja ni får ursäkta, tänker inte linda in det idag, är riktigt trött och less på hur korkade och egocentriska vi människor är. Inklusive jag själv. Vill inte sätta mig på någon hög häst alls, absolut: jag har köpstopp, äter uppskattningsvis 87% veganskt och känner att det kommer dröja LÄNGE innan jag sätter mig på ett flyg igen, men jag är bara en smula “the lesser evil” om vi nu ska vara ärliga. Däremot har jag börjat tappa tålamodet för ursäkter? Som de två snubbarna som satt bredvid mig på caféet i förra veckan som rapade floskler i stil med “men att äta massa soja är inte heller bra för miljön” eller “det finns ju inget rätt eller fel, alla säger olika kring klimatet, hur ska man veta vad som är rätt?” Jo, men kan komma på flera sätt: läs, ta in information, bilda dig en egen uppfattning. Ta ett UNS av eget ansvar? A l l a initierade är ense om åtminstone en sak: vi kan inte fortsätta som vi gör idag. Vilka konsekvenserna blir och när och hur är kanske inte hugget i sten ännu, men att vi fortfarande hittar på ursäkter för oss själva är så… Tröttsamt. För att uttrycka det milt. Samtidigt är det inget nytt eller chockerande med det. Vi människor har hittat förevändningar att rättfärdiga helt genomvidriga sätt att behandla både naturen och varandra på, sen alltid. Så. Nu har jag lättat på trycket lite. Vi går vidare:

ALLT är ju inte nattsvart, det finns många som försöker gå emot strömmen. Många som vill förändra. White Monday skapades som motvikt för att belysa cirkulära alternativ till linjär konsumtion. Initiativtagare är Repamera (som erbjuder lagning och ändring av kläder via nätet - så himla himla smart grej!) och lanserades förra året, då jag faktiskt också var med på ett hörn med mitt jobb som en av de medverkande organisationerna/företagen. Så himla kul att se att så många fler är med på tåget redan i år! Skänker lite hopp en grå novemberdag...

Jag ”firar” White Monday med att skicka iväg mitt första lass kläder som behöver lagas till Repamera. Snart kommer jag kunna använda dessa godbitar jag redan äger igen:

IMG_5237.JPG

En favoritskjorta i siden från H&M som spruckit vid ärmen…

IMG_5241.JPG

… ett par underbara sidenbyxor från Rodebjer. Med hål under knät efter en danceoke-session, hehe.

IMG_5240.JPG

Den mest klassiska skadan: jeans som spruckit mellan benen (dessa är ett par Levis 501)

IMG_5242.JPG

En trasig väska i favoritfärgen från Wera.

IMG_5243.JPG

Sist men inte minst tänker jag slänga med en riktig utmaning! Min gammelmosters gamla sidenkimono som spruckit rejält tänkte jag be dem korta och göra en kimonojacka av. Får se vad som kan göras, tyget har ju hängt med ett tag… Stay tuned för resultat!