White Monday

IMG_6259.JPG

Bild från @whitemonday2018 - inlägget är i samarbete med Repamera

Idag är det White Monday. Ja, jag antar att ni känner till Black Friday redan? En dag som inte ens brytt sig om att hitta nån förevändning att “fira” utan bara rakt av är en dag tillägnad hetskonsumtion. Svart indeed, när vi är på väg att förgöra världen med vårt redan ohållbara leverne. Ja ni får ursäkta, tänker inte linda in det idag, är riktigt trött och less på hur korkade och egocentriska vi människor är. Inklusive jag själv. Vill inte sätta mig på någon hög häst alls, absolut: jag har köpstopp, äter uppskattningsvis 87% veganskt och känner att det kommer dröja LÄNGE innan jag sätter mig på ett flyg igen, men jag är bara en smula “the lesser evil” om vi nu ska vara ärliga. Däremot har jag börjat tappa tålamodet för ursäkter? Som de två snubbarna som satt bredvid mig på caféet i förra veckan som rapade floskler i stil med “men att äta massa soja är inte heller bra för miljön” eller “det finns ju inget rätt eller fel, alla säger olika kring klimatet, hur ska man veta vad som är rätt?” Jo, men kan komma på flera sätt: läs, ta in information, bilda dig en egen uppfattning. Ta ett UNS av eget ansvar? A l l a initierade är ense om åtminstone en sak: vi kan inte fortsätta som vi gör idag. Vilka konsekvenserna blir och när och hur är kanske inte hugget i sten ännu, men att vi fortfarande hittar på ursäkter för oss själva är så… Tröttsamt. För att uttrycka det milt. Samtidigt är det inget nytt eller chockerande med det. Vi människor har hittat förevändningar att rättfärdiga helt genomvidriga sätt att behandla både naturen och varandra på, sen alltid. Så. Nu har jag lättat på trycket lite. Vi går vidare:

ALLT är ju inte nattsvart, det finns många som försöker gå emot strömmen. Många som vill förändra. White Monday skapades som motvikt för att belysa cirkulära alternativ till linjär konsumtion. Initiativtagare är Repamera (som erbjuder lagning och ändring av kläder via nätet - så himla himla smart grej!) och lanserades förra året, då jag faktiskt också var med på ett hörn med mitt jobb som en av de medverkande organisationerna/företagen. Så himla kul att se att så många fler är med på tåget redan i år! Skänker lite hopp en grå novemberdag...

Jag ”firar” White Monday med att skicka iväg mitt första lass kläder som behöver lagas till Repamera. Snart kommer jag kunna använda dessa godbitar jag redan äger igen:

IMG_5237.JPG

En favoritskjorta i siden från H&M som spruckit vid ärmen…

IMG_5241.JPG

… ett par underbara sidenbyxor från Rodebjer. Med hål under knät efter en danceoke-session, hehe.

IMG_5240.JPG

Den mest klassiska skadan: jeans som spruckit mellan benen (dessa är ett par Levis 501)

IMG_5242.JPG

En trasig väska i favoritfärgen från Wera.

IMG_5243.JPG

Sist men inte minst tänker jag slänga med en riktig utmaning! Min gammelmosters gamla sidenkimono som spruckit rejält tänkte jag be dem korta och göra en kimonojacka av. Får se vad som kan göras, tyget har ju hängt med ett tag… Stay tuned för resultat!

BEBISARNAS HÖSTGARDEROB

IMG_4862x.jpg

Jag har ju köpstopp på kläder åt mig själv, men Per skämtade om att jag tar igen det på barnen istället. Typ sant, tyvärr. Men det är ju så roligt med barnkläder? Egentligen har vi tänkt att bara köpa second hand åt bebisarna, det används ju så himla kort tid och det finns så mycket där ute i bra skick (vi har redan konstaterat att vi inte ens hunnit använda allt vi fått och köpt hittills...) Nu har de snart vuxit ur det mesta småttiga vi fått, så inför hösten var det dags att addera litegrann. Det blev en så härlig färgskala att jag inte kunde hålla mig från att knäppa lite bilder, så här är en titt på vad jag köpt - både nytt och begagnat - plus lite godbitar vi fått!

Bobo Choses är ett märke jag introducerats för genom köp- och säljgrupper på Facebook där många är som tokiga i detta franska märke. Svindyra kläder, men så mysiga och mjuka. Ser härligt använda ut från början, så de skadar verkligen inte att köpa i andra hand. Dessa två tröjor har jag dock norpat på rean. Riktigt gosiga.

IMG_4901x.jpg

Av moster Anna fick bebbarna dessa jättesöta koftor från Arket. Bomull- och kashmirmix! Fint värre.

IMG_4894x.jpg

Dessa tre bodys kommer från H&M, är i organic cotton och matchar så fint till allt. Tänker att tre bodys var i varje storlek är typ allt man behöver egentligen? Våra små har ju varken kräkts eller bajsat så mycket hittills, så det kanske tål att omvärderas om det ändrar sig, dock.

IMG_4910x.jpg

Två söta bodys från Lindex som vi fått av vänner + två tights från Lindex som var del av ett stort klädpaket jag köpte på Tradera. Bästa klippet!

IMG_5008x.jpg

I klädpaketet fanns också dessa tjocktröjor + en fin stickad kofta. Så gulliga!

IMG_5011-4.jpg

… titta bara på dom små lamorna <3 Vill ha i vuxenstorlek?

IMG_4915x.jpg

Tröjan med sniglarna hängde också med i klädpaketet. Från Zara “Baby Boy”, suck. Gick utmärkt att ha på bebisar utan snopp också kan jag meddela, redan testat! Tightsen är från H&M Baby Exclusive och jag önskar att jag hade hunnit köpa dom i typ alla storlekar som fanns. Tycker dom är så fina.

Mini Rodini är mitt favoritmärke och jag kunde såklart inte hålla mig från att köpa något därifrån när det var rea. De här ribbade bodysen har det finaste mönstret och så mysiga färger. Något som är bra med Mini Rodini är att de har bra kvalitet och bra andrahandsvärde. Då kan man sälja vidare sen när det blivit för litet. Lyckas man norpa något mönster som blir extra poppis kan man ibland sälja för mer än originalpriset, lite knäppt kanske, men samtidigt bra att även andrahand värderas högt I guess?

IMG_4892x.jpg

På Mini Rodini-rean köpte jag också dessa mössor som bebisarna är så söta i att jag smäller av varje gång. Lite stora än så länge, så dom hamnar på sniskan, ett öra sticker ut och, ja - det är så gulligt, ni kan ju tänka er.

IMG_4925x.jpg

Av min kompis Maria fick tjejerna dessutom dessa t-shirts med finaste budskapet. (Ska tänka på det och köpa ÄNNU mer second hand till nästa storleksväxling…)

IMG_4919x.jpg

Sen måste jag ju bara visa dessa tofflor som var en höstpresent från Linn. Alltså. Vi är så bortskämda. Längtar efter att det ska tassas omkring med små rävar på fossingarna…

KÖPSTOPP!

IMG_9630.JPG

Foto: Fatime Nedzipovska

Har redan outat det på @malmomammor och hintat om det i bloggen, men jag har bestämt mig: nu är det köpstopp som gäller. Klimatångesten har ju inte blivit mindre efter denna rekordvarma sommar - och speciellt inte efter att ha satt två nya människor till världen. Snart är det dessutom val och alla pratar om jobb och flyktingmottagande och feminism och integration och det är väl all well and good (även om jag är så ofantligt trött på politik och populism och pajkastning att jag knappt orkat ta del av valrörelsen...) men ingenstans hör jag riktiga röster för krafttag kring klimatet? Experter och forskare har ju larmat om detta _så länge_ och redan nu finns det ingen återvändo för temperaturhöjningarna. Det enda vi styr över är i vilken utsträckning katastrofen blir ett faktum. Vi måste vara med och minimera skadan, allihopa. I synnerhet vi som lever över våra tillgångar och förpestar jorden allra mest. Frida Ramstedt på Trendenser la passande nog ut detta blogginlägg i förrgår där hon visar på vad t.ex. våra flygresor "kostar" klimatet. Orimligt ju. 

IMG_9633.JPG

Jag fattade beslutet i samband med Earth Overshoot Day. Känner ni till den? Dagen då jordens resurser egentligen tog slut. I år inträffade det den 1 augusti - resten av året lever vi alltså på lånade medel. Jorden klarar bara av att producera så mycket på ett år som vi redan använt upp. I Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot, så vår overshoot day har egentligen passerat för längesen. Vi lever upp jordens tillgångar i förtid!!! Ändå har det politiska samtalet hakat upp sig på hur och om vi kan/bör/vill ta emot människor som flyr eller på andra sätt rör sig från sina hemländer - men var ska vi fly (vi som i hela jordens befolkning) och vem ska ta emot oss när skogar brinner, isarna smälter och haven består av mer plast än fisk? Det är akut, och jag vet att man inte orkar tänka på det, men de som kan - i synnerhet priviligerade människor som jag - har inga som helst giltiga orsaker att INTE göra något. Jag tror verkligen inte att detta går att lösa på individnivå, men jag måste ändå göra något... Så nu blir det totalt köpstopp på kläder, skor, osv. för min del. Fram till nyår, till att börja med. Jag inspireras av Sophia på Recovering Shopaholics, som jag länkat till förut. Hennes köpstopp är över men hon tänker fortfarande varsamt och klokt kring konsumtion och skrev ett bra inlägg om hur de stora förändringarna måste ske på ett politiskt plan. Läs det här.

IMG_9631.JPG

Vad mer kan vi göra då? WWF har samlat några områden att se över här: bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken. Bil har jag ingen och biff blir det inte i detta hushåll (Per är vegan och jag äter kött _extremt_ sällan.) Butiken stänger jag nu. Börsen och bostaden får jag titta närmre på framöver. Men att bara mjäka runt och äta mindre kött eller sluta spontanshoppa kommer som sagt inte lösa något - vi måste höja våra röster och protestera. Kräva stora systemförändringar av de som styr. Som min nya idol Greta som skolstrejkar utanför Riksdagen just nu. Vilken hjälte! Heja Greta.

IMG_9635.JPG

Nu kör vi.